Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş Semerkand TV’de önemli açıklamalarda bulundu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

muftu

Beykoz Müftüsü hemşehrimiz Hüseyin Demirtaş , Semerkand TV’de dün akşam yayınlanan Rahle isimli programda önemli açıklamalarda bulundu.

Müftü Demirtaş , “Fütüvet Ahlakı ve Din”   konulu programda İslam Dininin, insan tabiatında yer alan fütüvvet (delikanlılık/yiğitilik/mertlik/gençlik ) ve müruet  (kişilik) damarı üzerine bina edildiğini belirterek , kişilik ve delikanlılığını yitirmiş insanların, İslam  ile buluşmasının sahici olamayacağını belirtti.

Müftü Demirtaş, Türk Milletinin delikanlı bir millet olduğunu söyleyerek şunları söyledi:

“ Gerek Selçuklu ve gerekse Osmanlıyı incelediğimizde sosyal hayatın dinamikleri çerisinde  Fütüvvet ahlakının önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Selçuklu’da Fütüvvetnameler , Osmanlı’da Ahilik Teşkilatı bu delikanlılığın yansımalarıdır. Bir esnaf teşkilatı olan Ahilik , değerler üzerine kurulmuş  bir esnaf teşkilatıdır. Belli değerleri özümsemiş insanlar üretime katılabiliyor.”

Müftü Demirtaş, Beykoz’da makamı bulunan Yuşa bin Nun’un delikanlı vasfı ile (feta)  Kur’an-ı Kerimde (Kehf,60)  zikredildiğini belirtti. “Musa, genç arkadaşına/fetâsına: Ben iki denizin birleştiği yere ulaşmaya yahut yıllarca yürümeye kararlıyım, demişti.” Burada geçen fetânın Yûşa olduğu tefsirlerde geçmektedir.

Müftü Demirtaş , delikanlı olmanın 3 şartı olduğunu belirterek   şunları söyledi:

“Delikanlı olmanın 3 temel özelliği vardır: 1- Dağarcığında Bilgi ( marifet), 2- Ellerinde hüner ( meslek sahibi olma) 3 – Davranışlarında merhamet ve erdem..”

Sufizm ve delikanlılık ilişkisi ve diğer konular, programda cevabını bulan konular içerisinde yer alıyor.

nono

RAHLE  Programı bütün detayları ile bu akşam  saat: 22.00’de Semerkand TV’de.

http://www.semerkand.tv/site/canli.aspx

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 Ocak 2016, 08:25

    Çocukluğumuz Müftü Efendiyle beraber geçti.Müftü Bey kardeşi Hasanla beraber güzel ezan okuyordu.Selamlar