1. Haberler
  2. Kategorisiz
  3. DOKAP Başkanı Ekrem Yüce’den “Yeşil Yol Projesi” ile ilgili açıklama

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce’den “Yeşil Yol Projesi” ile ilgili açıklama

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

mansetgtti

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, son günlerde çeşitli tepkilerle gündeme gelen “Yeşil Yol” konusunda açıklamalarda bulundu. Ekrem Yüce şunları söyledi:

Yeşil Yol Nedir?

DOKAP Turizm Master Planı kapsamında öngörülen Yeşil Yol Projesi,

8 ilin önemli yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirine bağlayan,

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin belirlenen güzergâh boyunca güvenli konforlu bir şekilde seyahat etmesine imkân sağlayan,

Doğayla bütünleşik bir turizm projesidir.

Bu proje,

Doğası tahrip edilerek beton yığınlarına dönüşmüş şehirlerden uzaklaşmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin aradıkları doğal ortamı Karadeniz’in eşsiz güzellikteki yaylalarında bulmalarını sağlamak,

Turizm alanlarını birbirine bağlayarak turizm potansiyelini artırmak ve

Yaylacılık yapan yerel halkın ulaşımını da kolaylaştırmak için oluşturulmuştur.

Yeşil yol hedefe varma adına hızlı ulaşım sağlayacak bir yol değil aksine yavaş ilerlenen ve çevrenin daha çok algılanmasına imkân veren bir yolculuk aksıdır. 70 km/saat yeşil yol için önerilen maksimum sürattir. Yolun sürat dışındaki en önemli karakteri sunduğu güven ve konfor düzeyidir.

Bu yol güzergâhı üzerinde belli aralıklarla Turizm Merkezi (33 Adet) ve Kültür Turizmi Koruma Geliştirme Bölgesi (5 Adet) bulunmaktadır. Bu yol tamamlandığında bölgede turizm için yapılacak yeni yatırımlara altyapı oluşturmak hedeflenmiştir. Ayrıca proje kapsamında yapılacak olan yatırımlarla bölge insanlarının kendi yörelerinde istihdam edilebilmesine olanak sağlanacaktır.

Bu proje kesinlikle Karadeniz sahil yoluna alternatif değildir. Yaylalar arasındaki ulaşımı sahil yolundan bağımsız olacak şekilde sağlamaya yöneliktir.

İyileştirilmesi planlanan güzergâh yaklaşık 2.600 Km uzunluktadır. Ancak bu güzergâhın yaklaşık 1.000 Km’lik kısmı hâlihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alan yollardan oluşmaktadır. Geriye kalan 1.600 Km güzergâhın yaklaşık 500 Km’lik kısmında yol iyileştirme işlemleri tamamlanmış olup, bundan sonra kalan 1.100 Km’lik kısımda iyileştirme çalışmalarının yapılması planlanmaktadır.

Giresun-Kanlıhan--Uzundere11

Doğu Karadeniz Turizm Master Planı Nedir?

Doğu Karadeniz illerinde turizm planlama çalışmaları daha önceleri 1990’lı yılların başlarında Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılmış ve her il için turizm envanteri ve turizmi geliştirme planları hazırlanmıştır. Her ili kendi içinde bir bütün olarak gören bu planlarda getirilen kararlar, bölge turizm faaliyetlerinin tüm bölgeyi tek gelişte gezen tur turizminin gelişmesi nedeniyle anlamsız kalmış, muhtelif nedenlerle yapılamamıştır.

DOKAP BKİ (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı), Doğu Karadeniz illerini, mevcut turizm yapısı nedeniyle bölgeyi bir bütün olarak gören ve değerlendiren tek bir Turizm Master planı yaptırma kararı almıştır. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planını yayınlamış ve bu planda da Doğu Karadeniz Turizmini bir bütün olarak yorumlamıştır.

Bu doğrultuda 2007-2009 yılları arasında gerek yerel idarelerin istekleri gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın stratejik yaklaşımları paralelinde Doğu Karadeniz illerini bir bütün olarak değerlendiren ve makro düzeyde karar üreten bir plan hazırlanmıştır. Ancak bu plan Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini kapsayan bir plan olmuştur.

Artvin, Bayburt ve Samsun illeri, münferit olarak il master planlarını yaptırmışlardır. DOKAP  Başkanlığımız Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığının uygun görüşleri ile, planlara uygun olarak uygulama yapılabilmesi için yapılan dört ayrı çalışma olan planların bütünleştirilmesi işinin koordinasyon görevini üstlenmiştir. Bu çalışma, beş ili kapsayan ana plana, diğer üç ilin planlarının entegrasyonu olmakla birlikte 8 il için veriler de önemli ölçüde tekrar revize edilerek güncellenmiştir.

Ulaşım yetersizliği mevsim kısalığı ve gezme görmeye dayalı tek tür turizm bölgede turizm sektörünün temel sorunlarıdır. Doğu Karadeniz turizminde bölgeye turizm amaçlı geliş ayları Temmuz ve Ağustos ayı olarak bilinmekte, dolayısıyla bu aylardaki yoğun gelişler yatak arzında sorunlara neden olmaktadır. Gerçekte bölgenin en güzel ayları Temmuz, Ağustos aylarının yanı sıra Mayıs ve Eylül aylarıdır. (Haziran dağlarda yağışlı ve sisli geçmektedir). Bu sorun bölgede kış turizminin desteklenmesi ile kısmen aşılabilir.

Ulaşım yetersizliği özellikle dağlarda pek çok kaynağın atıl olarak kalmasına neden olmaktadır. Çözüm; bir yandan turist eğilimlerini, diğer yandan değerlendirilebilir kaynakları devreye sokan yeni bir ulaşım planının yapılmasıdır. Bu ulaşım planının adı “Yeşile Yolculuk”, yereldeki adıyla “Yeşil Yol” projesidir.

Giresun-Ağaçbaşı--Bektaşi

Yeşile Yolculuk yani Yeşil Yol ile:

Kontrollü, planlı ve doğaya saygılı yol güzergâhı oluşturulacak,

Yaylalardaki kaçak yapılanma önlenecek,

Yaylalardaki yapılaşma disiplin altına alınacak,

Kentsel dönüşüm gibi kırsal dönüşüm sağlanacak,

Turizm merkezi ilan edilen yerler turizme açılacak,

Çirkin yapı görüntüleri iyileştirilecek,

Mülkiyet sorunu çözülecek,

Doğaya saygılı, doğayla bütünleşmiş mini ahşap konaklama yerleri yapılacak,

Lezzet Durakları yapılacak,

Doğa hem korunacak hem de kullanılacaktır.

DOKAP BÖLGESİ TURİZM MERKEZLERİ (TM) VE KÜLTÜR TURİZM KORUMA GELİŞİM BÖLGELERİ (KTKGB)
İL ADI
Artvin(2) Kaçkar TM
Kafkasör KTKGB
Bayburt (1) Kop Dağı TM
Giresun(4) Aksu TM
Bulancak Bektaş Yaylası TM
Kümbet Yaylası TM
Yavuzkemal Yaylası TM
Gümüşhane(3) Çakırgöl Kış Sporları TM
Süleymaniye Kış Sporları TM
Zigana TM
Ordu(8) Akkuş Argın Yaylası TM
Aybastı Perşembe Yaylası TM
Aybastı Toygar Kabaktepe TM
Bolaman KTKGB
Çambaşı Yaylası TM
Mesudiye Keyfalan Yaylası TM
Mesudiye Yeşilce-Topçam Yaylaları TM
Fatsa-Çerkezler TM
Rize(6) Anzer KTKGB
Anzer TM
Çamlıhemşin Ayder Kaplıcası TM
Çamlıhemşin Ayder KTKGB
Çayeli TM (Kuspa)
İkizdere Ovit Dağı Kış TM
Samsun(7) 19 Mayıs TM
Ayvacık KTKGB
Bafra Kolay TM
Havza 25 Mayıs Termal TM
Havza Mevcut Kaplıca Termal TM
Ladik Akdağ Kış Sporları TM
Vezirköprü TM
Trabzon(7) Akçaabat Karadağ TM
Araklı Pazarcık Yaylası TM
Araklı TM
Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası TM
Sis Dağı TM
Maçka Şolma TM
Tonya Armutlu Gümüşhane Kürtün Erikbeli TM

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 12 Temmuz 2015, 22:30

    Türikye’de bir grup insan var bir şey yapamazlar ya da yapmazlar sadece yapılanlara engel olurlar. Sonra da çıkarlar istihdamdan bahsederler. Acaba fabrikalar ne ile çalışıyor. Hangi hammaddeleri işliyor bir baksalar. Dünyaya bir bakın insanlar yaylalara nasıl ulaşım ve alt yapı yapmışlar. Nasıl turizme kazandırmışlar. Ama çevreyi de korumuşlar, kirletmemişler, bozmamışlar. Bu doğrultu da yaylalara ulaşım sağlanmalı ve mutlaka turizme kazandırılmalı Türkiye’nin en büyük gelir kaynağı turizmdir. Acaba “içimizdeki İrlandalılar” buna mı engel olmaya çalışıyor. Çünkü nükeer santrale karşı, baraja karşı, turizme karşı bu ülke nasıl kalkınacak. Yaylalarımız Ekolojk Şartları Korunarak turizme açılmalı. Bu bölgenin en büyük gelir kaynağı bu olmalı. Uludağa ulaşım olmasa Uludağ nasıl Uludağ olacaktı.

  2. Allah devletimize zeval vermesin