Fındık desteği için müracaatlar başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

findik-destek

FINDIK KÜLLEME HASTALIĞI MÜCADELE SEFERBERLİĞİ BAŞLADI

Bölgemizin ana tarımsal ürünü ve bölge halkının önemli geçim kaynağı olan fındıkta; başta kalite ve verim düşüklüğüne sebep olan, “Fındık Külleme Hastalığı ile Mücadele Seferberliği” kapsamında Trabzon’da başlatılan toplantılardan biri de geçtiğimiz günlerde Şalpazarı Atatürk İlkokulu konferans salonunda yapıldı. Toplantıya Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metehan İlarslan, Şalpazarı Ziraat Odasını temsilen de Mehmet Muhcu ve mahalle muhtarları katıldı.

destek1

Geçen yıl fırsatı kaçıranlara bir şans daha

Katılımcılara konuşan İl Müdürü Cahit Gülbay,  fındığın bölge için önemine değinerek,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fındık üreticilerine verdiği desteklemelerden söz etti. İl Müdürü Cahit Gülbay,  2016 üretim sezonu Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği müracaatlarının başladığını ve 30 Aralık 2016 tarihine kadar müracaatların devam edeceğini söyledi. Aynı zamanda 2015 üretim sezonu Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemelerinden faydalanamayan veya ödemeyi az alan üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilebilmesi için 28 Ekim 2016 tarihi mesai saati bitimine kadar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi.

destek2

Külleme hastalığı fındığı tehdit ediyor

İl Müdürü Cahit Gülbay Fındık Külleme Hastalığının fındığın geleceğini tehdit ettiğini mücadelesi yapılmazsa fındıkta kalite ve verim kayıplarına neden olacağını ifade etti. Başlatılan seferberlik kapsamında hastalıkla mücadelenin toplu olarak yapıldığında daha olumlu sonuç vereceğinin, bu anlamda mahalle muhtarlarımızın üreticilerimizi örgütlemeleri ve mücadeleye katkı sağlamaları gerektiğinin altını çizen Gülbay, bu kapsamda mahallelerimizde çiftçi toplantılarının düzenleneceğini belirtti. Düzenlenecek olan toplantıların İlçe Müdürlüğü teknik personeli tarafından yapılacağını ve gerektiğinde İl Müdürlüğü teknik personellerinin de katkı sağlayabileceğini söyledi.

Hastalığı etkileyen en önemli etkenin nem ve ışık yoğunluğu eksikliği olduğunu söyleyen Gülbay, fındık bahçelerinin budanması ve dip sürgünü temizliği yapılması gerektiğini ancak bu sayede fındık bahçelerinde düzenli bir hava akımının sağlanabileceğini ve böylelikle nem ve ışıklanma sorunun ortadan kaldırılabileceğini belirtti. İl Müdürü Fındık Külleme Hastalığı mücadelesinde yabancı ot mücadelesinin de yapılması gerektiğine değinerek fındık bahçelerinin altının temizlenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bütün kültürel mücadele teknikleri uygulandıktan sonra ilaçlı mücadelenin yapılması gerektiğini, bununda hastalık belirtilerinin önceden görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama dönemi olan , nisan ve mayıs ayları gibi yapılması gerektiğini, hastalığın yeni görüldüğü bahçelerde ise belirtiler görünür görünmez ilaçlı mücadeleye başlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir