Şalpazarı İşadamları Derneği, orman emvalinin İlçede değerlendirilmesi için harekete geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şalpazarı’nda bir kereste fabrikası açıldı. Birçok kişi orman işleriyle uğraşıyor ancak Şalpazarı bu işten hak ettiği ekonomik payı alamıyor. Bunun nedeni ise, daha önceleri orman köylülerine tahsisli kesim verilmekteyken, sonraları tahsisli kesimin hacmi düşürülerek ihale ile satış yöntemine geçilmesidir. Türkiye’de orman işleriyle uğraşan herkes Şalpazarı’nda ihaleye girip kesim almakta, binlerce ton orman emvali yıllardır Ordu, Giresun, Samsun ve çevre ilçelere akmaktadır. Ağaçlarını koruyan İlçe halkı ormanın kazancından yeterince faydalanamamakta. orman emvalinden kazanç sağlayamayan ve geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar şehirlere göç etmektedir. Kırsal göçün hızlanmasına neden olan bu durumun önüne geçilmesi için Şalpazarı insanının üretimden pay alacağı bir orman kooperatifi kurulması düşüncesi elzem oldu.

Halihazırda süt ürünleri üzerine faaliyet gösteren, S.S. Sütpınar- Simenli Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin tüzüğünde orman emvalinin bulunmasına rağmen bu alanda hiçbir faaliyetinin bulunmamasından yola çıkan Şalpazarı İşadamları Derneği Başkanı Murat Demir ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Şıhkıranı’nda yeni hizmete açılan Kıran Tepe Restaurant’ta düzenledikleri iftar yemeği sonrasında konuyu ilgili taraflarla bir masa etrafında ele aldılar.

Toplantıya; Kaymakam Zekeriya Murat Şahan, Şalpazarı Orman İşletme Şefi ve Ağasar Orman İşletme Şefi V. Orman Müh. Tarık Sefer, Vakfıkebir Orman İşletme Şefi Orman Müh. İlhan Kutanis, Orman İşletmesi Personeli, Gökçeköy, Kuzuluk, Sinlice, Sütpınar ve Simenli Mahalle Muhtarlarıyla orman müstahsilleri katıldı.

Toplantıda konuşan Kaymakam Zekeriya Murat Şahan,  Şalpazarı İlçesi’nin Trabzon’un ilçeleri arasında en fazla göç veren ilçe konumunda olduğunu belirterek, “İlçemizde bir an önce üretim ve istihdamın artırılması gerekiyor. Devlete ait hazine arazilerinin kiralanarak, tarımsal üretim yapılıp, hayvan yemlerinin karşılanması sağlanmalıdır. Orman emvalinin Şalpazarı insanı tarafından kesilip çeşitli işlemler yapılarak değerinin artırılıp yüksek katma değer sağlanması, istihdamın artırılarak göçün önlenmesi gerekmektedir” dedi ve ekledi: “ S.S. Sütpınar – Simenli Tarımsal kalkınma Kooperatifimiz faaliyet kodundaki ormanla ilgili faaliyetini bir an evvel başlatsın. Bu olmuyorsa o zaman yeni bir orman kooperatifi kurulması için ormanla ilgili kısmı tüzüklerinden çıkartarak girişimcilere destek olsunlar”

Şalpazarı Orman İşletme Şefi ve Ağasar Orman İşletme Şefi V. Tarık Sefer de, “İlçemizde orman işleriyle uğraşanların kapasitesi yüksek olmasına rağmen, orman emvalini kanunlar çerçevesinde orman köylülerine az miktarda tahsisli kesim olarak vermekteyiz. Diğer kısmını ise ihale yoluyla satışa sunmaktayız. Bu durumda Türkiye’nin her yerinden insanlar ihaleye girmekte, açık artırmada en fazla veren ihaleyi almaktadır. Bunun önüne geçmek için bir orman kooperatifi faaliyetinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekli durumların bir an evvel sağlanması Şalpazarı’nın yararına olacaktır” dedi.

Söz alan S.S. Sütpınar – Simenli Tarımsal Kalkınma Koop. Başkanı Cavit Erata ise,  Kooperatiflerinin başlıca faaliyetlerinde bulunan süt ürünlerinin kapasitesini artırmak için girişimde bulunduklarını ve girişimlerinin olumlu sonuç vereceğine inandıklarını,  pek yakında Şalpazarı’na daha fazla ekonomik girdi sağlayacaklarını söyledi. Koop. Başkanı Erata şunları söyledi: “Diğer faaliyet alanımızdan orman ürünleri için bugüne kadar hiç bir çalışmamız olmamıştır. Yeni bir kooperatif kurulması için tarafımıza bir talepte bulunuldu. Biz de bunu, yönetim kurulu olarak genel kurulda yetki almadığımız için, orman faaliyetinin tüzükten çıkarılmasını ancak yetki aldıktan sonra yapabiliriz. Üyelerimizle görüşüp, üyelerimizin isteği doğrultusunda hareket edeceğiz”

Şalpazarı İşadamları Derneği Başkanı Murat Demir, Alaca Orman Ürünleri Fabrikasının bir ortağı olduğunu ifade ederek, “Benim işletmeme kereste almam için bir sorunum yok. Fabrikamızın kapasitesini raporla belgeleyip devletten tahsisli alım için gerekli iznimiz var. Benim derdim, İlçemizde orman işleriyle uğraşan insanların mağdur olmamasıdır” dedi. İşadamları Derneği Başkanı Demir, “İşadamları Derneğimiz öncülüğünde ya da bir heyetin öncülüğünde orman emvali kooperatifinin bir an önce kurulmasını ve İlçemizdeki orman işletmecilerinin gelirlerini artırarak 5’er, 6’şar kişi daha fazla çalıştırmasını sağlamayı hedefliyoruz. Sütpınar Kooperatifimiz bizim gözbebeğimizdir. Hiçbir şekilde zarar görmesini istemeyiz. Eğer yürütebilecekseniz bu işi kooperatif olarak siz yapın. Yürütemeyecekseniz yeni bir kooperatif kurularak müstahsillerimizin mağduriyeti önlensin” diye konuştu.                                                      Sütpınar Mahallesi Muhtarı Ali Osman Kıran ise, “S.S. Sütpınar – Simenli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin  mevcut yönetimin bu hususta karar verme yetkisi yok. Ya genel kurulu bekleyelim ya da mevcut yönetim olağan üstü genel kurul kararı alsın. Genel kurul da yönetim kuruluna yetki verilip verilmemesi değerlendirilerek karara bağlanır. Bizim eskilerimiz Kooperatifi imkansızlıklar içinde ineğini danasını satarak kurdular. Bunu her yönüyle ele alarak bir karara varmamız lazım” dedi.

AK Parti Şalpazarı İlçe Başkanı Zeki Çabuk da, Şalpazarı’nda ormancılığın gelişmesi, orman işletmecilerinin kalkınması ve vatandaşlarımızın ormandan en iyi derecede faydalanması için ormancılık kooperatifi kurulmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. “Halen ormancılık faaliyeti gösteren tüm erkler bir araya gelip, yol haritası çizerek çalışmalara bir an önce başlanmalı” diyen Çabuk daha sonra şunları söyledi:

“İlçemizde ormancılığı sadece odun yapmak veya kerestecilik anlamında değil de MDF ham maddelerini üretmek, palet gibi sanayide işleyip yüksek katma değer elde etme şeklinde düşünmek gerekir. İlçemizde mevcut Trabzon Üniversitesi Şalpazarı MYO bünyesinde ormancılık bölümü de açılarak kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanabilir. İktidar olarak bu komisyonun alacak olduğu tüm kararların arkasında ve destekçisi olacağız. Sütpınar Kooperatifimizin tüzüğündeki orman işletmesi ile ilgili madde için de şunu söyleyebilirim. Gerek bu çalışma Sütpınar Kooperatifimiz üzerinden yapılabilir veya da kooperatif yöneticilerimizin kararı ile birlikte farklı bir kooperatif kurulabilir. Buradaki karar Sütpınar Kooperatifimiz üyelerinin ve orman işletmeciliği yapan esnafımızındır.  Biz her koşulda ormancılığın İlçemizde gelişmesi için gerekli tüm desteği vermeye hazırız”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir